Sağlık

Koronavirüs Hastalığı (Covıd-19) ve Nörolojik Belirtileri

Koronavirüs hastalığının (COVID-19), çeşitli organlarda ki  ve vücut sistemlerinde ki, özellikle sinir sistemi üzerinde oluşturacağı komplikasyonların çeşitliliği konusunda halen bilgi boşlukları mevcut.

COVID-19′ un esas olarak solunum sistemini hedeflediği bilinirken, araştırmalar aynı zamanda nöroinvazif olduğunu yani nörolojik etkileri de olabileceğini ortaya koymuştur.

Çin’in Wuhan kentinde yapılan ilk araştırmalarda: COVID-19 ile enfekte olanların yaklaşık %37′ sinde nörolojik belirtiler gözlendi. Bu belirtiler hem santral sinir sistemi (SSS) hem de periferik sinir sisteminde (PSS) görüldü. 58 yaş üstü veya hipertansiyon gibi altta yatan rahatsızlıkları olan hastalarda nörolojik belirtilerin daha sık ortaya çıktığı saptandı.

Covid-19’ lu hastalarda ne tür nörolojik belirtiler olabilir?

En sık görülen nörolojik belirtiler: baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, ataksi (denge kaybı), epilepsi, hiposmi-anosmi (koku duyusunda azalma veya kayıp), görme bozukluğu ve nevraljidir.  

Şiddetli enfeksiyonu olanlarda iskemik inme ve beyin kanaması gibi önemli nörolojik olaylar da bildirilmiştir.

New York Brookdale üniversitesi hastanesinde yapılan bir araştırmada: COVID-19 hastalarında koku ve tat kaybının yaygın olduğu rapor edilmiştir. Ayrıca, bu hastalarda yeni başlayan baş ağrıları, baş dönmesi, güçsüzlük ve dengesiz yürüyüş, yorgunluk, kas spazmları, kafa karışıklığı, yer ve zaman yönelim bozukluğu, değişen bilinç düzeyi, nöbetler ve felç de gözlenmiştir.

Detay Link