Migren, dünya genelinde en yaygın üçüncü hastalıktır. Genetik, endokrin, metabolik ve çevresel faktörlerin hepsinin birlikteliği migrenin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Histamin; mast hücrelerinden salınan bir amindir. Histamin maddesi beyinde uyanıklık, enerji dengesi ve hafıza üzerinde etkilidir. Vücudumuzda bulunan mast hücrelerinin migren baş ağrısında etkili olduğu gösterilmiştir.
Beyin zarlarındaki mast hücreleri beyin hücreleriyle yakın ilişkilidir. Bu hücreler nöropeptit, histamin ve serotonin gibi biyoorganik aminleri üretir. Bu maddelerin salınımı nöroinflamasyon denilen sinir hücrelerinin yangısına neden olur.
Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile migrenin öncülerini, tetikleyicilerini ve devam ettiricilerini belirlemek önemli bir yaklaşımdır. Hastalarda migren tetikleyicilerini belirlemek için gıda günlükleri, özel testler ve eliminasyon diyetlerinden yararlanmaktayız.
Bir eliminasyon diyeti; alerjen gıdaların bir süre diyetten çıkarılması sonrasında tek tek tanıtılması şeklinde uygulanır. Alerjen gıdalar belirlendikten sonra günlük beslenme alışkanlıklarının bu gıdalara göre düzenlenmesi özellikle histamin düzeyini artıran gıdaların diyetten çıkarılması migren ataklarının süresini ve sıklığını azaltacaktır.
Bağırsak da patojen bakterilerin üremesi
Histaminden zengin gıdaların fazla tüketilmesi olabilir.
Geçirgen bağırsak sendromu
Diamin oksidaz ( DAO ) enzimi eksikliği
Peynirler: Gouda, Çedar, Danimarka bleu, İsviçre peyniri
Deniz ürünleri: Ringa balığı, füme uskumru, konserve sardalya, ton balığı, hamsi
Etler: Sosis, tütsülenmiş etler
Diğer proteinler: Yumurta beyazı, tamari, tempeh, miso
Kuruyemişler
Katı ve sıvı yağlar: Avokado, hindistancevizi, fındık yağları
Sebzeler: Patlıcan, ıspanak, lahana turşusu, domates
Meyveler: Narenciye, papaya, çilek, ananas, muz
İçecekler: Kahve, çay, bira, kırmızı şarap
Çikolata, meyankökü